Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Κούβα!

ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ «τι κάνει κανείς όταν τελειώνουν οι επιδοτήσεις και τα δάνεια;», η απάντηση δεν είναι «απεργία»…Και δεν χρειάζεται να είναι κάποιος στυγνός καπιταλιστής για να το καταλάβει αυτό…Το καταλαβαίνει εξίσου, είτε σοσιαλιστής είναι, είτε κομμουνιστής, είτε έλληνας, είτε ευρωπαίος, είτε κουβανός…Ιδίως κουβανός, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες δηλώσεις του Μανουέλ Γκαρσία, αντιπροέδρου της εταιρίας που διακινεί ανά τον κόσμο το πλέον γνωστό status symbol της πολυτελούς διαβίωσης: το περίφημο κουβανέζικο πούρο Cohiba, το κόστος του οποίου ισούται περίπου με το μεροκάματο ενός ανειδίκευτου εργάτη…Σύμφωνα λοιπόν, με το πρακτορείο Associated Press «τα πούρα της Κούβας, μεταξύ των οποίων και τα διάσημα Cohiba, ταυτισμένα με τον πρώην πρόεδρο της χώρας Φιντέλ Κάστρο, την καλοζωία, τις ευχάριστες στιγμές και την πολυτέλεια είναι «θύματα» της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».
ΣΥΜΦΩΝΑ με την Habanos SA, οι πωλήσεις των κουβανέζικων πούρων υποχώρησαν κατά 8% στα 360 εκατ. δολάρια το 2009 και κατά 11%, περίπου, την τελευταία διετία. «Δεν περιμέναμε μια τόσο αρνητική επίδραση στις πωλήσεις», δήλωσε ο Μανουέλ Γκαρσία, αντιπρόεδρος της εταιρείας, στο πλαίσιο του ετήσιου φεστιβάλ πούρων που πραγματοποιείται στη χώρα. Ο ίδιος δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία για τις πωλήσεις της εταιρείας, προσθέτοντας, όμως, ότι «η κατάσταση έχει διαμορφωθεί από μια σειρά αρνητικών παραγόντων».
Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ πτώση στη ζήτηση των κουβανέζικων πούρων προήλθε από τη βασική αγορά της Habanos SΑ, δηλαδή την Ισπανία, μια χώρα που σήμερα είναι ένας από τους πλέον αδύναμους κρίκους στην Ευρωζώνη. Μεταξύ των πιο πιστών καταναλωτών κουβανέζικων πούρων είναι, επίσης, η Γερμανία, η Γαλλία και η ίδια η Κούβα. Με τις ΗΠΑ ισχύει το εμπάργκο στις εμπορικές συναλλαγές την τελευταία 48ετία. Σημαντική ύφεση στις πωλήσεις σημειώθηκε και στα καταστήματα αφορολόγητων ειδών στα αεροδρόμια της Κούβας και του εξωτερικού. Η Habanos SA ιδρύθηκε το 1994 ως κοινοπραξία της Κούβας και της ισπανικής Atladis. Στη συνέχεια, η Atlandis εξαγοράστηκε από τη βρετανική καπνοβιομηχανία Imperial Tobacco Group. Η Habanos SA διαθέτει 146 καταστήματα ανά τον κόσμο και περισσότερους από 200 επίσημους εμπορικούς εκπροσώπους. Παράγει 27 μάρκες πούρων σε 220 διαφορετικά μεγέθη. Το άνοιγμα της Κούβας στη Δύση σ’ ό, τι αφορά την ευρεία προώθηση των πούρων κρίθηκε αναγκαίο μετά την πτώση του καθεστώτος της Σοβιετικής Ένωσης, όταν διεκόπησαν πολύτιμες επιδοτήσεις και εμπορικές σχέσεις.
ΗΘΙΚΟΝ δίδαγμα: όταν οι κάθε είδους «επιδοτήσεις» (ενισχύσεις, δάνεια, «πακέτα στήριξης») τελειώνουν, η μόνη λύση είναι να αναζητάς λύσεις χωρίς ιδεολογικά συμπλέγματα. Κάνεις «συμμαχίες» (ίσως και με τον «διάβολο») και διεκδικείς με επιθετικές πρωτοβουλίες μια θέση στην παγκόσμια αγορά. Δεν νιώθεις τύψεις που παράγεις (ως κομμουνιστικός παράδεισος) προϊόντα μόνο για πλουσίους αν αυτό σου αποφέρει ικανό εισόδημα. Κι αν δεις ότι οι πλούσιοι (κτυπημένοι από την κρίση) δεν αρκούν, βάζεις σε λειτουργία το επιθετικό σου μάρκετινγκ και στοχεύεις στο να πείσεις και τις γυναίκες να καπνίζουν πούρα!...Γιατί, στο πλαίσιο της ομιλίας του ο εκπρόσωπος της Habanos, δήλωσε ότι η μείωση των κερδών της Habanos οδηγεί την εταιρία να διεκδικήσει μερίδιο και στην αγορά του γυναικείου κοινού για να αναπληρώσει την απώλεια μέρους των πωλήσεων της στο παραδοσιακό (ανδρικό) της πελατολόγιο!...
ΤΟΣΟ απλά, τόσο αγοραία…

2 σχόλια:

  1. ΠΕΣΤΑ ΡΕ ΑΝΤΡΕΑ ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΤΑ ΛΕΩ ΣΤΟ ΦΙΛΑΡΑΚΙ ΜΟΥ ΜΕ ΛΕΕΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΑ......ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΟΝΑΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Σ ΑΥΤΗ ΤΗ ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά, τι είδους συνειρμούς έκαναν αυτοί εκεί και αποφάσισαν ότι τα πούρα ταιριάζουν στις γυναίκες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΙΑΒΑΖΩ ΟΛΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.