Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Υπάρχει «κοινή λογική» στην Ελλάδα;

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑΜΕ πολίτες και δημοσιογράφοι από την δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Επίκαιρα» την περασμένη Πέμπτη: «μα, ΠΕΜΠΤΟ κόμμα το ΠΑΣΟΚ»; Την επομένη οι τίτλοι των εφημερίδων, σ’ αυτό εστίασαν … Δεν είναι μικρό πράγμα άλλωστε, ο ένας από τους πυλώνες του δικομματισμού να παρουσιάζει εικόνα κατάρρευσης…
ΜΕΡΙΚΕΣ λεπτομέρειες ωστόσο, τής εν λόγω δημοσκόπησης είναι περισσότερο ενδιαφέρουσες: στη λεγόμενη πχ «παράσταση νίκης» (στο ερώτημα δηλαδή «ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές») ένα 2,6% δηλώνει σοβαρά – σοβαρά ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις προσεχείς εκλογές! Επίσης ένα 1,1% πιστεύει ότι τις εκλογές θα τις κερδίσει το ΚΚΕ ενώ υπάρχουν και πολίτες (σε ελαφρώς μικρότερα ποσοστά) που πιστεύουν ότι τις εκλογές θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Αριστερά, η Δημοκρατική Συμμαχία, ο ΛΑΟΣ, οι Οικολόγοι ή το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών (ευτυχώς σ’ αυτούς «ποντάρει» μόνο το 0,1%)… Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του ότι η δημοσκόπηση έγινε σε σύνολο 804 ατόμων, σύμφωνα με την ταυτότητα της έρευνας κι από αυτή ένα μεγάλο ποσοστό (17,9%) απάντησε «δεν ξέρω, δεν απαντώ», προκύπτει ότι στους 660 πολίτες που απάντησαν στη δημοσκόπηση οι 41 (ποσοστό 6,1%) πιστεύουν ότι τις επόμενες εκλογές θα τις κερδίσει ή το ΠΑΣΟΚ, ή ο ΛΑΟΣ, ή η «Δημοκρατική Αριστερά» ή το ΚΚΕ, ή το «Άρμα Πολιτών» ή η «Δημοκρατική Συμμαχία», ή οι «Οικολόγοι Πράσινοι» και πάντως όχι η «Νέα Δημοκρατία» που είναι το πιθανότερο!..
ΔΕΝ ΞΕΡΩ αν αυτό το 6% αντιπροσωπεύει το τμήμα εκείνο της ελληνικής κοινωνίας που ο φανατισμός του ξεπερνάει και τα όρια των «παρωπίδων»… Μπορεί κάλλιστα να υποθέσει κανείς ότι πρόκειται για το 6% του ελληνικού πληθυσμού που στερείται της δυνατότητας να κάνει μια ορθή εκτίμηση ή για το 6% του ελληνικού πληθυσμού που κάνει χαβαλέ όταν του θέτουν σοβαρά (υποτίθεται) ερωτήματα… Ό,τι πάντως από τα τρία παραπάνω κι αν ισχύει, σας θυμίζω ότι στις εκλογικές αναμετρήσεις ένα 3-4% κρίνει συνήθως το αποτέλεσμα υπερ του ενός ή του άλλου κόμματος…
ΔΕΝ ΘΕΛΩ να προχωρήσω σε άλλα συμπεράσματα μετά από την παραπάνω διαπίστωση, γιατί το επόμενο βήμα στη σκέψη μου θα είναι ολέθριο… Κάπως έτσι κάποιοι αναρωτιούνται «για το εάν πρέπει να ψηφίζουν όλοι στις εκλογές» και οδηγούνται στον φασισμό… «Ας περιοριστώ συνεπώς να σημειώσω ως θετικό σημείο το ότι μόνο ένα 6% του κοινού είναι «τυφλωμένο από φανατισμό» … Φοβάμαι όμως, ότι οι δημοσκοπήσεις αδικούν τον φανατισμό γιατί τον καταγράφουν στην ακραία του μορφή μόνο… Οι διαβαθμίσεις του αφορούν σαφώς πολύ μεγαλύτερο κοινό κι αυτό είναι το δράμα όσων ζητούν ορθολογισμό στην επιλογή της ψήφου…
ΙΣΩΣ γι αυτό, ακόμη και στην εποχή της κατάρρευσης του πολιτικού συστήματος δεν εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις ένα πολιτικό μόρφωμα που να παραπέμπει σε κάτι διαφορετικό: στη «Δράση» πχ του Στέφανου Μάνου, στη «Φιλελεύθερη Συμμαχία», στη «Δημιουργία Ξανά» του Θάνου Τζήμερου… Πιθανότατα πάλι, όλα αυτά να περιέχονται στην απάντηση «κανένα» αφού οι δημοσκόποι ερωτούν τους συνεντευξιαζόμενους «ποιο από τα υπάρχοντα κόμματα θα ψηφίζατε εάν γινόταν εκλογές αύριο». Το ποσοστό εκείνων που επιλέγουν «κανένα» είναι μεγάλο κι αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για όσους επιχειρούν να φέρουν το νέο στην πολιτική ζωή του τόπου μιλώντας – όπως λένε – τη «γλώσσα της κοινής λογικής»… Αλλά και πάλι: υπάρχει «κοινή λογική» στην ελληνική κοινωνία; Αυτό ίσως είναι το ζητούμενο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές… Να αποδεχθεί ότι πέρα από τον φανατισμό, τις αγκυλώσεις και τις ψυχώσεις υπάρχει και κοινή λογική….

1 σχόλιο:

  1. Στο παγκόσμιο ιατρικό forum στην πόλη Trompen της Σουηδίας, 69 επιστήμονες-ερευνητές όλων των ιατρικών κλάδων και ειδικοτήτων αποκάλυψαν ότι οι πάσχοντες από μερικές ασθένειες είναι δυνατόν να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους χωρίς να ακολουθήσουν ιδιαίτερη φαρμακευτική ή άλλου είδους αγωγή.
    Σαν παραδείγματα ανέφεραν:
    1)Μαλάκυνση εγκεφάλου.
    Οφείλεται κυρίως στην έλλειψη στον οργανισμό της Βιταμίνης Ε (γνωστή ως Τοκοφερόλη), και σαν ένδειξη ανάφεραν ότι στους αμνούς(και ενδεχομένως στις κότες) η έλλειψη της εν λόγω βιταμίνης προκαλεί παράλυση των άκρων και σπασμούς. Το ζώο πρέπει να θανατωθεί άμεσα.
    Στους ανθρώπους η θανάτωση δεν είναι απαραίτητη. Ο ασθενής αυτής της κατηγορίας συνεχίζει να ζει κανονικά τη ζωή του. Έχει επαφή με τους συνανθρώπους του και με το περιβάλλον, διατηρεί την ικανότητα συνεννόησης και στην περίπτωση που βρεθούν 2,5-3 εκατομμύρια συμπάσχοντες και συμπαθούντες μπορούν να τον εκλέξουν και για πρωθυπουργό.
    Λαμπρό παράδειγμα αυτής της κατηγορίας ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.
    2)Σκλήρυνση κατά πλάκας.
    Ενώ εθεωρείτο έως πρότινος θανατηφόρα ασθένεια ο Έλληνας διακεκριμένος Ιατρός-νευρολόγος κ. Μίζογλου ανέφερε σχετικά με την ασθένεια αυτή ένα ιατρικό θαύμα: Στην πατρίδα του ενώ ένας κατηγορούμενος πήγε με φορείο στο δικαστήριο πάσχων από την εν λόγω ασθένεια, εξ’ αιτίας αυτής της ασθένειας αθωώθηκε και συνέχισε να ζει κανονικά τη ζωή του χωρίς να παρουσιάσει καμία υποτροπή. Έκτοτε –με την πάροδο 15 ετών- ο ασθενής χαίρει άκρας υγείας και χαίρεται τη ζωή.
    Το όνομα του ασθενούς Γ. Λούβαρης.
    3) Φυματίωση.
    Η ασθένεια αυτή έχει προκαλέσει εκατομμύρια θανάτους στο παρελθόν. Μια από τις βασικές αιτίες της νόσου αποτελεί το κάπνισμα.
    Στο συνέδριο ένας διάσημος πνευμονολόγος αποκάλυψε στο εμβρόντητο ακροατήριο ότι σε κάποια χώρα της Βαλκανικής κάποιος επιτυχημένος επιχειρηματίας πήρε βεβαίωση από μεγάλο νοσοκομείο της χώρας (Σωτηρία) ότι πάσχει από την ασθένεια αυτή ώστε να μην εμφανιστεί σε δίκη όπου ήταν ο βασικός κατηγορούμενος. Την ίδια μέρα αυτόπτες μάρτυρες τον εντόπισαν σε πλατεία της πόλης με ευμεγέθες πούρο. Έκτοτε ο εν λόγω επιχειρηματίας κυκλοφορεί ελεύθερος και καπνίζει κανονικά, χωρίς περαιτέρω επιπτώσεις στην υγεία του.
    Πολλοί ιατρικοί μελετητές έχουν μεταβεί στην χώρα αυτή για να μελετήσουν το φαινόμενο και να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα, ώστε να βοηθήσουν και άλλους πάσχοντες από την ίδια νόσο σε όλον τον κόσμο.
    4) Βουλιμία.
    Είναι διαταραχή διατροφής και αναφέρεται σαν υπερβολική κατανάλωση τροφής μέχρι σημείου υπερβολικού κορεσμού, που συχνά συνοδεύεται από αύξηση απώλειας του ελέγχου. Σ’ αυτή την περίπτωση ο ασθενής συνεχίζει να ζει κανονικά τη ζωή του, παρουσιάζονται ωστόσο δυσκολίες που επιβαρύνουν την ποιότητα της ζωής του. (π.χ. Δυσκολία να δέσει τα παπούτσια, να χορέψει λαϊκούς χορούς ή μπαλέτο, να δει το αναπαραγωγικό του μόριο λόγω της υπερμεγέθους κοιλιάς κ.λ.π.)
    Σε κάποιες περιπτώσεις ασθενών έχει παρατηρηθεί ότι μικρή ποσότητα λίπους ανεβαίνει στον εγκέφαλο. Εδώ, σ’ αυτή την περίπτωση, έχουμε ανατροπή ψυχικής ισορροπίας και επέρχεται «καλπάζουσα τρικυμία» (ιατρικός όρος). Εμφανίζονται κάποιες εγκεφαλικές παρενέργειες με επίπτωση στην συμπεριφορά του ασθενούς (π.χ. Κάποιες φορές ο ασθενής κατηγορεί τους συνανθρώπους του αναίτια, κάποιες άλλες βρίζει ξένους συναδέλφους του και μετά ανακαλεί τα όσα είπε κ.λ.π.)
    Τυχαίο παράδειγμα ασθενούς αυτής της κατηγορίας ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΙΑΒΑΖΩ ΟΛΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.